Blogosfera

Eurowybory

Data dodania: 2014-04-16 13:32

Oficjalnie rozpoczął się wyścig o mandaty w Parlamencie Europejskim. Główne siły polityczne podały nazwiska swoich kandydatów i zarejestrowały listy wyborcze. Dużym optymizmem napawa mnie fakt, iż do listy Sojuszu Lewicy Demokratycznej dołączyliśmy najwięcej podpisów poparcia w naszym okręgu wyborczym.  Zgłoszona lista na czele z prof. Bogusławem Liberadzkim otrzymała poparcie 36.682 wyborców, z czego w województwie zachodnio – pomorskim 19.265, a w województwie lubuskim 17.427.  W samym Gorzowie zebrano 4.338 podpisów – to też najlepszy wynik. Jest więc okazja, żeby serdecznie podziękować wszystkim osobom zaangażowanym w zbieranie podpisów i wszystkim którzy zechcieli naszą listę poprzeć, co niniejszym z dużą przyjemnością czynię. Osobne podziękowania należą się Janowi Kaczanowskiemu, który całą akcję koordynował i dokonał rejestracji listy.

Mam nadzieję, że udzielone nam przez wyborców poparcie przełoży się na frekwencję w wyborach i wynik wyborczy naszych kandydatów. Nadzieje te oparte są na solidnych podstawach, gdyż w przypadku SLD na czele listy nie ma osób przypadkowych. Wypada tylko przypomnieć, że w opinii niezależnych organizacji oceniających prace posłów do Europarlamentu, (ranking Vote Watch 2014) Bogusław Liberadzki to najlepszy eurodeputowany z Polski. To także najlepszy poseł zajmujący się transportem wśród posłów całego Parlamentu Europejskiego. Mówiąc o sprawach nam bliskich trzeba podkreślić, że bez jego zaangażowania i wysiłku nie byłoby dzisiaj doskonałego połączenia ze Szczecinem drogą S3 i kończonego właśnie połączenia z Zielona Górą oraz wielu innych inwestycji w regionie, realizowanych ze środków UE. To wreszcie poseł którego Lubuszanie znają, bo jest częstym gościem również w Gorzowie, a spotkania z profesorem zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem.

Zachęcam wszystkich do udziału w wyborach 25 maja. Specyficzna ordynacja wyborcza sprawia, że od nas samych zależy ile mandatów zostanie rozdzielonych w naszym okręgu wyborczym. Trzeba bowiem pamiętać, że liczba posłów wybranych w poszczególnych okręgach wyborczych nie jest a priori ustalona, a zależy od rozkładu głosów. Musimy też sobie uświadomić, że Unia Europejska to nie jakaś organizacja, której władze są daleko i której działania mało nas bezpośrednio dotyczą. Każdego dnia Unia Europejska podejmuje decyzje, które wpływają na nasze życie. Instytucje Unii Europejskiej odpowiadają za wiele ważnych i praktycznych kwestii – pomocy przedsiębiorstwom borykającym się z kryzysem finansowym, walki z bezrobociem, troski się o czystsze środowisko i bezpieczniejszą żywność, zabiegają o łatwiejsze podróżowanie a nawet tańsze rozmowy telefoniczne. Poprzez Parlament Europejski i My możemy wpływać na decyzje podejmowane przez Unię Europejską. Parlament Europejski – wybrany, by reprezentować wszystkich ludzi żyjących w Unii Europejskiej - odgrywa bowiem zasadniczą rolę w procesie podejmowania decyzji. Dlatego 25 maja warto poświęcić chwilę czasu i oddać swój głos

Zobacz profil polityka: Marcin Kurczyna